HÅLLBAR UTVECKLING FAQ

1, Var producerar ni era plagg: Sverige och Portugal. Vi väljer att bara producera våra plagg inom Europa och i fabriker som uppfyller högt ställda krav på social hållbarhet. Läs mer här.

2, Varför starta ett nytt varumärke 2021: Vi tycker att det finns så många som inte tar sitt ansvar och säljer kläder i icke hållbara material och producerade under dåliga förhållanden - vi vill vara en motvikt och ett riktigt bra alternativ. 

3, Vem äger varumärket the_wiman: 100% ägare är Therese Wiman AB. 

4, Vilken är den största boven i klädbranschen: 80% av den negativa påverkan sker i produktionsledet av plagg (råvara/tillverkning). Källa här

 5, Vilken är er största utmaning ur ett hållbarhetsperspektiv: Att hitta tyg och annat material som är hållbart producerat.

6, Vilka nyproducerade material är bäst:

  • Tencel™ och andra tyger som producerats i stängd process där utsläpp mm kontrolleras. Läs en bra artikel här.
  • Naturmaterial där råvaran är ekologiskt odlad och tyget producerat i fabriker som använder förnyelsebar energi i sina lokaler.
  • Monomaterial (ex 100% Tencel™), ej blandade material då de är enklare att återvinna/återbruka.

7, Varför lanserar ni inte nya plagg oftare: Vi vill inte bidra till överproduktion utan bygger sakta men säkert upp en hållbar garderob. Varje nyproducerat plagg vi lanserar ska fylla en viktig funktion och komplettera det vi redan har. 

8, Vad är hållbart mode: Framförallt att använda det du redan har i garderoben. Om du behöver köpa nytt så välj second hand, remake/up-cycled eller riktigt bra nyproducerat.

9, Hur ser er affärsmodell ut: Vi designar och producerar nytt på ett ansvarsfullt sätt (slow), second hand och up-cycled.  

10, Hur minimerar ni påverkan från frakt: Vi använder bara biologiskt nedbrytbara förpackningar, ingen plast. Vi har dessutom ej gratis returer vilket gör att de flesta tänker till före man lägger en beställning hos oss.